Hakemler iktidara yürüyor

Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonu, kimseye yaranamadı. 18 Temmuz’daki “seçimli” kongrenin temelinde hemen her kulübün, “memnunsuzlar korosu” biçiminde seslendirdiği karşı düşünceler vardı. En çok birbirlerinden şikayetçi oldular. En yaygın itiraz ve öfke hallerinde de yollarının üstündeki rakiplere karşı avantaj yaratan “hakem hataları” yer aldı.
TFF, hakem sorunlarını çözmeye ve şikayetlerin önünü almaya öncelik verdi. Ali Palabıyık, Cüneyt Çakır, Halis Özkahya, Tolga Özkalfa, Mete Kalkavan’ın beklenmeyen vedaları, istifaları, görevden azledilmeleri ya da farklı görevlere atanıp “Süper Lig dışına kaydırılmaları” hep çözüm arayışlarının sonucuydu. Sürecin sonunda gördük ki, bu işten karlı çıkan olmadı. Şimdi kısa bir ara verip TFF’nin “faaliyet raporu”na bakalım..
Son iki yılda Avrupa liglerinde kulüplerimizin topladığı 22 puanla Türkiye sıralamada 9. sıraya yerleşti ve Süper Lig şampiyonunun Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım hakkı doğdu.
EURO 2032’de İtalya ile ortak ev sahipliği kazanıldı.. Süper Lig yayın hakları 84,5 milyon dolardan 182 milyon dolara yükseldi. Dijital hakem atama sistemi, yarı otomatik ofsayt sistemi yenilikleri uygulanmaya başlandı. VAR kayıtları kamuoyunda paylaşıldı. Türkiye ilk kez grup birinciliğiyle EURO 2024 finallerine katılma hakkı elde etti. Hakem akademisi, futbol akademisi ve akademi antrenörlerinin kursları ile eğitime öncelikler tanındı. TFF’nin toplam sponsorluk geliri de 475,5 TL’den 1,6 milyar TL’ye yükseldi. Türkiye dünya klasmanında 58. sıradan 36. sıraya yükseldi. Listeyi uzatma olanağım yok. Ancak her etkinlik alanında önemli gelişmeler sergilendiğini söylemeliyim. Hakem organizasyonumuza dönersek…
TFF hakemler konusunda halen Almanya’da uygulanan sistemi benimsemiş durumda. Buna göre TFF (%51) ile Kulüpler Birliği Vakfı (%49)ortak bir şirket kuracaklar. Bu şirketin yüzde 80’i FİFA kokartlı emekli hakemlerden oluşacak. Her biri CEO konumunda görev yapacaklar. TFF 3, kulüpler 2 üye atayacak. Ayrıntıları, günü geldikçe yazar ve yorumlarız.. Ancak hemen söylememiz gereken yenilik, bu proje ile Türk hakemlerinin yönetim erkinde TFF ile birlikte “iktidara ortak” pozisyon kazanmaları olacak. Aklın gerektirdiği çözüm de budur!

Haberin Devamı

Cavit Çağlar
Ustamız Hulusi Turgut, yarım asırlık dostum Cavit Çağlar’ı nihayet kitaba sığdırmış. İnanılmaz bir macera filmi gibi. İçinde her şey var. Her krizden başı dik çıkan arkadaşım, Bursaspor tarihinde de onur ve başarıyla yer aldı. Kulübün bugünkü haline bakarsak… Çok üzülüyor. Kimbilir, belki duruma el koyar. Zaman zaman kitaptan öyküler aktaracağım. Seni izlemeye devam edeceğiz Cavit dostum!

Haberin Devamı

Mehmet Ali Yılmaz
Trabzonspor’a büyük hizmetler verip tesisler kazandıran sevgili başkanı kaybettik. Arada unutulan bir hizmeti daha var: Spor Bakanlığı sırasında TBMM’den oy birliğiyle “Olimpiyat Oyunları’na hazırlık ve düzenleme” yasası onun patentini taşıyor. Rahmet dilekleri ve sevgiyle selamlıyoruz